Aktif Pasif Elektronik Devre Elemanları
Elektronik baskılı devre tasarımı yapmaya başlamadan önce ilk olarak bilinmesi gereken hususlar aktif pasif elektronik devre elemanları nelerdir? Bir elektronik tasarımcının başarılı bir çalışma elde edebilmesi için, elektronik
baskılı devre tasarımında ilk olarak kullanacağı devre elemanlarının özelliklerini iyi bilmesi gerekir. Bu özellikler ilk olarak aktif pasif devre elemanları ile başlamaktadır. Bu konu oldukça karışık görünen pek çok elektronik devre aslında bildiğimiz basit kanunlar ve formüller doğrultusunda çalışmaktadır. Aktif Pasif Elektronik Devre Elemanları her elektronik baskı devre kartı tasarlayan elektronikçinin kullandığı kanunlar ve formüller akımın geçtiği mevzularla ilgili olarak temel ve yaklaşık sonuçlar elde edilir. Bu sonuçlar genellikle elektronik baskı devre tasarımı için yeterlidir. Örneğin tasarlamakta olduğunuz bir elektronik baskı devre şemasında transistör içeren bir devrede kazancın hesaplanması için Ohm kanunu ve Kirşoff kanunu gibi kanunlar ışığında tasarımınızın hesaplamalarını yapabilirsiniz. Aktif pasif elektronik devre elemanları ile yapılmakta olan bu işlemler sadece bir mühensilik değil aynı zamanda elektronik baskı devre tasarımı yaparken ihtiyaçımız olan temellerdir. Her hangi bir proje üzerinde çalışırken dahi devre elemanlarının tanınması şartı gözden kaçırılmamalıdır. Başarılı bir elektronik baskı devre tasarımında sonucu iyi yönde etkilemenin ilk prensibidir. Şimdi Aktif Pasif Eletronik Devre Elemanları inceleyelim.
Elektronik Baskı Devre Elemanları İki Grupta İnceleyebilir:
1. Aktif Devre Elemanları
2. Pasif Devre Elemanları
1- Aktif Devre Elemanları:
Elektronik baskı devre tasarımında kullanabiliceğiniz aktif devre elemanları, asgari olarak iki yada daha fazla element kullanılarak üretilmektedir. Aktif devre elemanlarının çalışmaları aynı zamanda ön görülen özelliklerin görülmesi için enejiye yani VOLTAJA gereksin duyan devre elemanlardır.
Tek başlarına kullanıldıkların varsayarsak örneğin diyotlar gibi, daha verimli ve hesaplanılması kolay bir devre haline gelmesi için pasif devre elemanlarının desteğine ihtiyaç duymaktadırlar. Elektronik baskı devre kartı tasarımında kullanılan bu elemanlar özel amaçlıdırlar. Tasarımını yapmakta olduğunuz baskılı devre kartının özelliklerine ve türlerine göre aktif devre elemanının özellikleri değişmektedir.
Diyot:
- Diyotlar, elektronik devrede akmakta olan akımı tek yönde geçirmekte olan devre elamanlarıdır.Üretimleri aşamasında iki farklı P ve N özellikli kristal elemanın kullanılarak bir araya getirilmesi ile üretilmektedirler.
Transistörler:
- Transistörler, günümüzde kullanılmakta olan yarı iletken materyaller sayesinde elde edilmektedir.Elektronik baskılı devre tasarımında yoğunlukla tercih edilmektedir. Transistörlerin yapmında da P ve N yarı iletkenlik özelliğine sahip kristal yapılar kullanılmıştır. Trasistörlerin yapısı incelenirken ilk bakışta diyotun yapısı ile benzerlik göstermesine rağmen çok farklı bir çalışma prensibi ve özellikleri vardır. Diyotlarla kıyaslandığında çok farklılıklar gözlenmektedir.
2- Pasif Devre Elemanları:
Elektronik baskı devre tasarımında kullanılan bir diğer devre elemanları ise pasif devre elemanlarıdır. Genellikler pasif devre elemanları tek element kullanılarak üretilmektedir. Pasif devre elemanları elektronik kart tasarımında üstlenmekte oldukları görevi yerine getirken ekstra olarak enerjiye ihtiyaç duymazlar. Yani devrede herhangi bir voltaj kullanmazlar. Pasif devre elemanları tek tip madde kullanılarak yapılmış elemanlardır. Elektronik baskı devre tasarımda bu elemanlar genel amaçlı olarak kullanılmaktadır. Günümüzde neredeyse her devre bulunmaktadırlar. Bu sebepten dolayı pasif devre elemanları genel yönleriyle tanınırlar ve amacına uygun bir biçimde kullanılırlar. Aşağıdaki listede baskılı devre tasarımında kullanılan pasif devre elemanlarını inceleyeceğiz.
Dirençler:
- Elektronik baskılı devre tasarımında Dirençler, karbon ve karbon metal gibi maddeler kullanılarak üretilen elemanlardır. Dirençler devredeki akım üzerinden akamaya başladığında görevini üstlenirler. Tüm elektronikçilerin bilgi OHM kanunu doğrultusunda elde edilmesi imkan dahilinde olan bütün değerlere sahip olabilirler.
Kondansatör:
- Kondansatörler, iki iletken levhanın kullanılması sonucunda üretilirler. Bu iki levhanın dielektrik (yalıtkan) bir alanda yanyana getirlmesi sonucunda yapılırlar. Bunun sonucunda devrede bulunan gerilim durumuna her an cevap vererek, kapasite özelliklerini ve değerlerinin ortaya çıkmasına sebep olurlar.
Bobinler:
- Bobinler, üretilirken iletken tellerin sarılması sonucunda elde edilirler. Bobinlerin kullanılmakta olduğu devrelerdeki görevi ise eletromanyetik alanın ortaya çıkartılmasıdır. Bobinler bu özelliklerini her an yerine getirmektedirler.
Entegre Devreler:
- Entegre Devreler, günümüzde yoğunlukla Aktif Pasif Elektronik Devre Elemanları ile yapılmaktadır. Elektronik baskı devre kartlarının tasarlanılarak entegre devreler kurmak mümkündür. Entegre devrelerin kullanımı ve çalışma biçimleri özel olarak tasarlanmış devre elemanlarıdır.