Baskılı Devre Kartları Hakkında Genel Bilgi:
Baskılı Devre kartı, elektornik devre elemanlarının monte edilmesi için plaka alanlarında iletken bakır yollar ve adalar bulunmaktadır, yüzeyler arasında ise içi lehim kaplı delikler içeren değişik yalıtkan maddelerder üretilmiş plakalardır.
Baskılı devre kartları delik içi kaplama, kartın katmanları arasında elektrik akımını taşıyan yollar arasında bağlantı sağlayan deliklerdir. Baskılı Devre üzerine monte edilecek olan elektronik devre elemanlarının bacakları bu deliklere takılır veya sadece katmanlar arası iletim sağlamak için de yapılabilir. SMD (yüzey montaj) teknolojisinde devre elemanların üstünde tutunabileceği düz bir yüzey şeklinde olan bakırdan veya üzeri lehim kaplanmış adalar bulunmaktadır. Bazı iletken bakır alanlar su yolları yardımı kullanılarak birbirlerine bağlanmaktadır. Su yolları direk olarak akımı geçirir. Baskılı Devre çok fazla akım taşıyacak şekilde tasarlanırsa , su yolları kalın tutulur ve az akım taşıyacak baskılı devre kartlarınun su yolları daha ince üretilir.
(PCB) Baskılı devre kartları çizimleri çoğunlukla bilgisayar programları kullanılarak gerçekleştirilir. En çok bilinen Baskılı devre kartı (PCB) tasarımı programlarına Board Maker, Kikad, OrCad, Proteus (ISIS ve ARES) ve Protel, PCAD yoğun olarak kullanıldığı için örneklendirebiliriz . PCB tasarlanması aşamalarında, yolların aralıkları, via çapları, by pass kondansatörlerinin yerleştirilmesi, radyo gibi frekans yayabilen parçalar mevcut ise bunların mümkün olduğunca entegre devre elemanlarının görevlerini etkilemeyecek şekilde yerleştirilmesi gerekmektedir. Bunun dışındaki durumlarda ise Faraday kadefesi ile yalıtılması, dijital ve analog şaselerin topraklama ile birlikte ayrıştırılması gibi durumlara dikkat edilmelidir.
Fiber vb maddelerin üstüne ince film tabakası halinde bakır yapıştırılmış malzemeler ” bakırlı pertinaks ” olarak isimlendirilir. ” Pertinaks ” geçmişte baskılı devrelere verilerin isimdir. Bu malzeme üzerine, devre şeması üzerinde farklı şekiller ile birlikte hazırlanarak aktarılmaktadır. Aktarım işlemi sırasında bir çeşit boya ile akım taşıyacak olan yollar plaketlere çizilmiş olmalıdır. Ardından bu plaket özel bir asit karışımının içine atılır. Bu asit karışımı, boyalı yüzeylere herhangi bir etkisi bulunmazken , boya bulunmayan yüzeylerdeki bakır erimektedir. Asitten çıkartılan plaketler yıkanarak üstündeki boyalı tabaka da kaldırıldığında baskılı devre hazır hale gelmiş demektir.